Hopp til innhold

Fornybar energi

Aker Solutions klare for å skalere opp havvind

Industrikonsernet Aker Solutions' halvt nedsenkbare plattformer gjør at større og langt kraftigere vindturbiner – sammenliknet med landbaserte – kan plasseres til havs.

Teknologien er nå moden nok til at dagens små prosjekter kan skaleres kraftig opp..

Aker Solutions har gjennom snart 180 år søkt nye og gode løsninger innen energi og maritim transport. Med lang erfaring i å designe flytende plattformer, avanserte og dynamiske sjøkabler, samt å gjennomføre store industriprosjekter, har Aker Solutions overført kunnskap fra offshore olje og gass til flytende havvind.

Samtidig har selskapet investert i et modent teknologikonsept for havvind via en tredjepart, kalt Principle Power.

Større, kraftigere og skalerbart
Med en halvt nedsenkbar plattform, (kalt ‘semi’) kan vindturbinene plasseres til havs, og man kan bruke langt større og kraftige turbiner enn på land. Sjøkabler fra olje og gass løser kvalitetsproblemer offshore som vindbransjen tidligere har slitt med.

I dag finnes kun en håndfull flytende havvindprosjekter i relativt liten skala, men teknologien er moden nok til å skaleres opp. Det er stor interesse for å ta en ledende posisjon innen flytende havvind i land som Storbritannia, Frankrike, USA og Sør-Korea, og det er også stor interesse i Norge.

Wind turbine

STØRRE OG KRAFTIGERE: Med en halvt nedsenkbar plattform, (kalt ‘semi’) kan vindturbinene plasseres til havs, og man kan bruke langt større og kraftige turbiner enn på land. Foto: Aker Solutions/Principal Power

Åpner nye forretningsmuligheter
Kunden kutter klimautslipp ved å benytte seg av flytende havvind, heller enn for eksempel gassturbiner på oljeplattformer eller annen energiproduksjon på land. I tillegg vil det kunne åpne for nye forretningsmuligheter for kraftkrevende industri på nye områder som datalagring, lading av skip og akvakultur.

Markedspotensialet for flytende havvind er globalt, og fremtidig vekst vil være eksponentiell. Innen bunnfast havvind er markedspotensialet estimert til over 500 milliarder norske kroner innen 2024, og flytende havvind vil kunne konkurrere i samme liga fra 2025 og utover, ifølge bransjeestimater.

Aker Solutions

 

Etableringsår:

1841

Antall ansatte:

16000

Omsetning i 2018

NOK 25 mrd.

Bedriftens nettside:

www.akersolutions.com

Kontaktperson:

Ivar Simensen

Kontaktpersons e-post:

Ivar.simensen@akersolutions.com

Kontakpersons mobiltlf.:

464 02 317